Bestillingen sendes innen 1-3 dager - Gratis frakt over 399 kr

Rett utenfor Oslo ligger Norges første bynære nasjonalpark, Østmarka. Nå kommer et helt nytt og svært detaljert kart over området.

Intervju med turfotograf Lars Lindland. Fra barnsben av har han trålet Østmarka etter nye naturopplevelser, men føler at han fortsatt har nye steder å oppdage.

Hva er så bra med Østmarka og Oslomarka?

Tilgjengeligheten. Tenk å ha en nasjonalpark så tett på en hovedstad, det er unikt i verden. Tar vi med hele Oslomarka er det en god million mennesker som har nær tilknytning til naturen og marka. Østmarka ligger mitt hjertet nærmest, og det er her jeg bruker tida mi når jeg skal på tur i nærmarka.  

Du har nylig vært med på et fotoutstilling med bilder fra Østmarka, og er kjent som en varm Østmarka-entusiast. Hvordan vokste din kjærlighet til området fram?

Det startet med en barndomshytte i randsonen av Østmarka med noen enkle badeturer på østsiden. For rundt 20 år flyttet jeg til Oslo, og Østmarka ble raskt mitt foretrukne sted for utforskning. Båndet til skogen, alle vannene og de mange stiene, har nesten alltid vært i meg, og det blir stadig sterkere.

Hva er det mest særegne med Østmarka?

Østmarka har en særegen topografi med sine karakteristiske nord-syd gående daler. Det gjør området småkupert om du tar turen fra øst mot vest eller motsatt. Her kan du legge opp alt fra enkle turer uten noen utfordringer til svært krevende turer, og det er mye å gjøre selv for den mest hardbarka markatraver. Østmarka naturreservat, som nå er innlemmet i den nye nasjonalparken, er det mest særegne i hele området. Dette er det virkelig verdt å besøke, på naturens premisser.

Hvor ofte drar du dit?

I gjennomsnitt er jeg på tur i Østmarka sånn to, tre, fire ganger i uka. I hvert fall.

Og hva søker du når du er på tur?

Det er et veldig stort spørsmål. Jeg har et fotoforedrag som jeg kaller «Østmarka – et sted å tømme hodet». Og det handler ofte om akkurat det – å tømme hodet, sortere tankene og koble ut. Andre ganger søker jeg nye fotomotiver, speilblank skøyteis, en kolle med «Østmarkautsikt» – ja, det er ikke til å legge skjul på at det er mye trær i Østmarka, og desto morsommere å komme seg opp på en høyde og få utsyn. Ellers ser jeg etter ei hemmelig koie, tar en padletur på blikkstille vann, tester fiskestanga, får med meg tiurleik om våren – eller noe helt annet. Mulighetene er uendelige.

Om du aldri har vært i området tidligere, hvor skal du begynne for å bli begeistret?

Østmarka er tilgjengelig fra de aller fleste kanter, med gode innfartsårer. Mitt beste tips er å ta utgangspunkt i der du bor og leite opp nærmeste utfartsparkering eller holdeplass. Derfra følger du blåmerka sti inn i skogen, bruk kart. Så utvider og varierer du turene etter hvert, og du vil oppdage at det tar et liv å bli kjent med hele Østmarka.

Hvilke er dine tre favoritturer?

På slike spørsmål er jeg blant de sære. Jeg er ingen forkjemper for å kanalisere trafikken i marka til gitte steder, runder eller turer. Det finnes nok av litteratur og lesestoff både mellom to permer og på nett som gjør nettopp det. For min egen del har jeg ingen faste favoritturer, men liker best å oppsøke steder jeg ikke har vært før – helst med så mye variasjon som mulig.

Hva foreslår du for en erfaren vandrer som gjerne er ute i noen dager?

Begynn i en ende og jobb deg videre derfra, det er mitt beste tips. Variasjon er fint. Personlig liker jeg aller best å dra til steder og områder jeg ikke har vært tidligere. Kanskje er det kolle på kartet jeg ikke har besøkt; da blir den et mål. Er man på tur over mange dager kan det også være fint med en base, og ta dagsturer ut i alle retninger derfra.

Hva synes du om at Østmarka har blitt nasjonalpark?

Det er en stor seier, og en god start med dagens nasjonalparkgrense. Her har Østmarkas Venner med flere gjort en formidabel innsats gjennom mange år, og endelig er nasjonalparken et faktum til glede for befolkning viktigst av alt – kommende generasjoner. Også må det være lov å håpe på en utvidelse etter hvert. Jeg håper at enkelte grunneiere ser verdien av frivillig vern i framtida.

Med nasjonalparkstatus følger også mer folk på stiene og økt slitasje, hva tenker du dette for fremtiden for Østmarka?

Det er også noen mørke skyer i horisonten, selv om det stort sett er strålende med et så omfattende vern som mye av området nå er underlagt. Allemannsretten er gull verdt, og den må vi ta vare på. Dessverre er det stadig flere eksempler på at folk glemmer pliktene som følger med retten. Her har vi alle en jobb å gjøre, for å sikre at vi ikke ødelegger for oss selv.

Du har bidratt med din enorme kunnskap til å lage de nye turkartene over området. Hva er skiller dette nye kartet fra tidligere utgitte kart over området?

Jeg må si at det var en gledens dag når jeg hørte at Calazo hadde planer om en ny turkart-serie over Østmarka og resten av Oslomarka. Jeg har lenge vært en stor fan av deres kart, og vi nå skulle få vårt eget Østmarkakart var en liten drøm for en kartnerd. Det skiller seg først og fremst ut med målestokken 1:20 000, og at det dekker absolutt hele Østmarka og mere til. Det har vært et stort savn i årevis. At det også er produsert i tyvec gjør at det kan brukes hardt og mye, i alt slags vær, uten nevneverdig slitasje. Det har også vært en mangelvare på andre sammenlignbare turkart for området. Kartet har også et detaljnivå basert på laserskanning fra fly. Dette er noe vi ikke har sett tidligere, og jeg vil si dette er et helt unikt og helt oppdatert Østmarkakart.

Hvordan er kartet jobbet frem?

Jeg har samarbeidet tett med et lite nettverk av Østmarka-kjennere, som i denne sammenhengen er kalt Østmarka-entusiastene. Vi er en liten gjeng kartnerder med lang og bred erfaring fra og i Østmarka, og har bidratt med lokal- og detaljkunnskap. Calazo tok kontakt med oss, og vi fikk et utkast til kartet som jobbet videre med. Utgangspunktet var godt, men det ble likevel mange timers arbeid på hver og en av oss. Etter å ha jobbet både hver for oss og sammen, samlet jeg all informasjonen og lagde ett samlet kart med alle våre tilbakemeldinger, rettinger, innspill og forslag. Det var nitidig arbeid, men veldig gøy å kunne være med å bidra på dette siden vi alle var opptatt av at sluttresultatet skulle bli så bra som mulig, for flest mulig.

Hva er de største utfordringene med et kart over akkurat dette området?

Detaljnivået, siden det er ufattelig mange stier og plasser å gå gjennom, og navn fordi det ofte er både ulike oppfatninger av skrivemåte og nøyaktig plassering. Vi skulle gjerne hatt mer tid på arbeidet, men når vi ser sluttresultatet må vi si oss godt fornøyde.

Helt til slutt, er det mulig å lokke ut av deg hvilke stier er et «must» å følge for virkelig å oppleve og oppdage Østmarka?

Å være på tur i Østmarka er ikke som andre steder. I en del nasjonalparker er det highlights, mens det er mangfoldet av stier, ruter, terreng og opplevelser som gir Østmarka noe av sitt særpreg, og som inviterer inn til turer gang på gang. Det er umulig å bli lei. For min del gir muligens de minst tilgjengelige delene av Østmarka de største opplevelsene, og de turene går stort sett utenfor stier.

Tekst: Julie Maske

Stikart Oslo Østmarka 1:20 000 er et av fire unike kart i skala 1:20 000 som dekker Oslomarka, utgitt av Calazo Forlag etter innspill fra sentrale tur- og friluftslivs­aktører i regionen.

Produktet er lagt til i handlekurven din